Inför tv-intervjun: den osminkade sanningen

Ljuset i en tv-studio är allt annat än förlåtande, därför behöver du lägga på lite extra smink inför en tv-intervju.

Har du någon gång funderat på hur det skulle vara att medverka i tv? Att bli inkallad som expert i studion och svara på programledarens frågor om just ditt specialistområde i en direktsänd TV-intervju? Vilken guldchans att skapa uppmärksamhet och nå ut med dina viktigaste budskap!

Visst låter det spännande och kanske lite glamoröst? Mindre glamoröst känns det nog att efter TV-intervjun se dig själv i rutan och upptäcka att du ser alldeles glåmig, glansig och grå ut bredvid den perfekt sminkade programledaren.

Det du kanske inte känner till är att de lokala tv-redaktionerna (med undantag för redaktionerna i Göteborg, Stockholm och Malmö) sällan har en anställd sminkös eller stylist på plats. Den krassa sanningen är att programledaren fixar sitt eget hår och smink på de lokala nyhetsredaktionerna. Det innebär i förlängningen att du inte heller erbjuds någon makeup innan ditt medieframträdande.

Ljuset i studion avslöjar allt

Jag pratade nyligen med en tjej som förfasades över att hon inte ens erbjöds lite puder på näsan innan sändning. Hon hade tagit för givet att hon skulle bli piffad innan hon gick in i studion för sin TV-intervju. Därför hade hon inte brytt sig om att själv bättra på makeupen innan hon gick dit.

Det kan ju verka oviktigt att behöva sminka sig bara för att man ska medverka i tv, särskilt om man inte sminkar sig till vardags. När jag jobbade som programledare för de lokala nyhetssändningarna brukade jag alltid erbjuda mina gäster att låna lite smink innan vi gick in i studion. Många valde tyvärr att tacka nej. Problemet är att ljuset i en tv-studio är allt annat än förlåtande. Det är därför programledarna alltid är sminkade (både manliga och kvinnliga). Utan smink ser du lätt blek, glansig och glåmig ut, särskilt bredvid programledaren som har lagt en halvtimme i sminklogen.

Låt dina argument glänsa – inte din näsa

En TV-intervju är din chans att briljera och nå ut till den stora massan med din expertis. Därför vill du självklart göra ett så gott intryck som möjligt. Så mitt råd är:

  • Se alltid till att själv bättra på makeupen innan du beger dig till studion. Du vet inte hur mycket tid du kommer att ha till att fixa detta på plats.
  • Tänk på att ljuset i en tv-studio är väldigt starkt. Lägg gärna på lite mer smink än vanligt för att kompensera.
  • Ta alltid med dig en puderdosa, gärna med en liten spegel, så att du har möjlighet att pudra näsan strax innan sändning.
  • Glöm inte att även pudra halsen, öron och annan bar hud som kan komma att rodna om du skulle bli nervös i situationen. Ett par lysande röda öron skapar inte mycket till förtroende.
  • Sist men inte minst: Se till att du är väl förberedd och har slipat på dina bästa argument så kommer du att glänsa! (Fast förhoppningsvis inte din näsa…)

Läs mer om våra tjänster inom medieträning.

Share the Post:

Senaste nytt från teamet 

Välkommen till mPowerments blogg, din källa för de senaste uppdateringarna och nyheterna inom krisledning, krishantering och kommunikation. Här delar vi med oss av värdefulla tips och idéer baserade på vår omfattande erfarenhet inom ledarskap och krishantering med stor erfarenhet inom pedagogik.

krisledningssystem_qrisateam_qrisa

Qrisa™ – systemet som revolutionerar krisledning

Qrisa™ är ett säkert och användarvänligt system för krisledning, som gör hanteringen av kriser enklare,…

Läs mer

AdobeStock_87031169-scaled

7 tips för att integrera uppragstaktik i din vardag

Fokusera på möjligheter och lösningar, inte bara på problem, med uppdragstaktik – en filosofi användbar…

Läs mer

Medietraning-mPowerment-scaled

Ha ett syfte med din intervju

Har du tänkt igenom ditt syfte innan en intervju? Är du en svarsmaskin för journalisten…

Läs mer